Kurşuni Kuf Hastalığı

Kurşuni Kuf Hastalığı (Botrytis cinerea)

Hastalığın Belirtileri

Hastalık, genellikle çiçek, yaprak, yaprak sapı ve meyvede belirti oluşturur.

Çiçeklerin tam açmış olduğu dönemde bütün organları ile enfeksiyona uğrayan çiçekler, aniden solarak kurumakta ve “Çiçek Yanıklığı” olarak bilinen durum meydana gelmektedir. Eğer hava koşulları yağışlı ve nemli giderse; enfeksiyon, çiçeklerden kısa çiçek sapına, buradan da ana çiçek sapına geçmektedir. Bazı hallerde ise çiçeğin birkaç taç ve çanak yaprağında hastalığın tipik, küçük kahverengi-siyah, kuru nekrotik lekeleri görülmekte, zamanla bu lekeler yaprakların her tarafını kaplamaktadır. Hastalıklı taç yaprakların büyük bir bölümü dökülmektedir.

Çilek bitkisinin yaprakları genellikle bu hastalığa karşı dayanıklıdır. Ancak bitkinin dip kısımlarında hava cereyanından uzak kısımlarında bazen hastalığa yakalanmış yaprakları koyu kahverengiye dönüşmüş olarak görmek mümkündür. Çileğin yaprak sapları ve daha çok dip kısımları hastalığa yakalanmakta, hastalık dipten yukarı doğru gelişmekte ve saplar koyu kahverengine dönüşmektedir.

Meyvede oluşan belirtiler, genellikle meyvenin toprak ya da organik materyale değdiği noktadan başlar. Bu temas noktasında önce açık kahverengi bir leke belirmektedir. Lekenin oluştuğu bölge yumuşamakta ve parmakla dokunulduğunda meyve etinden kolaycaayrılmaktadır. Daha sonra bu leke genişleyerek tüm meyveyi kaplamaktadır.

Kaynak : www.tarim.gov.tr

Kurşuni Kuf Hastalığı

İlaç Siparişi Ver

Kurşuni Kuf Hastalığı için ilaç siparişi vernek istiyotsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz

İletişime Geç
1
×
Merhaba.
Çilek fidesi ile ilgili her türlü konuda size destek olmak için aşağıdaki WhatsApp düğmesine tıklayarak bizimle WhatsApp tan direk iletişime geçebilirsiniz